23.5.2024

ETapák - Cíl neznámý 2024, nebylo to zadarmo

Honza Vlášek Etapák - Cíl neznámý
První Etapák, ten silniční, se jel… letos to je už 10 let. Kluci tehdy vytvořili cosi, co vlastně vůbec nebylo o koloběžkách, jen nám to všem docházelo postupně. Etapák – Cíl neznámý je o koloběžkách tím méně. Také k tomu dříve nebo později dojde každý sám.

Já jim to říkal, že to letos nebude zadarmo. A nebylo.

Když kluci a holky chodí spát v devět večer a Kája pije místo piva malinovku, je to znamení, že Etapák byl poněkud těžší. Stejným znamením je, když holky bloudí temnými lesy v noci s čelovkami, nebo když se poutníci vrací do cíle s blátem za ušima a sedření od hlavy až k patě. Když musí vyrážet na start před šestou, aby stihli vyhlášení ve čtyři odpoledne. Když s naraženým ramenem, bolavým kolenem, nebo zlomenou klíční kostí musí vzdát.

Čtvrtý Etapák – Cíl neznámý přinesl brutální bitvu v dešti a bahně, ve strmých stoupáních i krutě těžkých sjezdech. Přinesl zmar na jílových polích a v hlubokých lesích. Přinesl hlad a žízeň, křeče, puchýře i absolutní vyčerpání.

Přinesl také poznání. Poznání, že i po nejhlubším dně se dá stále jít kupředu. Že i z nejtěžší krize se dá dostat. Že na konci nejtemnějšího lesa čeká světlo a teplo hořícího ohně a kamarádi, kteří si váš příjezd do cíle nenechají ujít.

Pro mnoho z kluků a holek to byly nejtěžší dny na koloběžce a pro některé největší sportovní výkon, který kdy absolvovali.

Všichni, kdo se dostali do cíle, zaslouží obrovské uznání. Vítězové i ti nejposlednější z posledních. Vlastně i ti, kdo z jakýchkoliv důvodů nedojeli. Ostatně slzy radosti po překročení cíle poslední etapy leckdy přinesou větší zážitek než etapáková trofej v rukách nad hlavou.

To všechno jsem sledoval zpovzdálí. A bylo mi krásně.

Ne proto, že jsme vyrobili takovou kruťárnu. Ale proto, že po lesích a kopcích se o minulém víkendu plahočila parta více než čtyřiceti kamarádů. Většina z nich se před čtyřmi lety neznala a dnes když jeden načne větu, ten druhý ji dokončí. Když se jeden zasměje, ostatní se smějí s ním. Když jeden zazpívá, je to jako kdysi, když jsme jako malí kluci a holky sedávali u táboráků, kde hrávali naši.

První Etapák, ten silniční, se jel… letos to je už 10 let. Kluci tehdy vytvořili cosi, co vlastně vůbec nebylo o koloběžkách, jen nám to všem docházelo postupně.

Etapák – Cíl neznámý je o koloběžkách tím méně. Také k tomu dříve nebo později dojde každý sám.

A co bude dál? Jubilejní pátý Etapák Cíl – neznámý proběhne od 15.5. do 18.5. 2025. Bude to Etapák oslavný a pokud to vyjde tak, jak máme v plánu, bude to opravdu paráda. Pokud ne, bude to takové, jaké si to uděláme. Tedy také paráda. Protože s touhle bandou to ani jinak nejde…